söndag 26 juli 2009

Hemma igen!

Så har vi klarat av årets Fegenvecka. Som vanligt har den varit toppen. Bra hundträning på dagarna, god middag, kvällsaktiviteter och tjôt till sena kvällen.
I år fick tjejerna bara vara med som sällskap. Vilde o jag gick en förmiddagsgrupp vilket var perfekt. Då fick vi hela eftermiddagen på oss att gå långpromenader, mysa och plugga. Vår tränare var Henrik från Bornholm. Jag gillar danskarnas träningsfilosofi. Bara grundövningar som man hela tiden bygger på.
Dag ett testades vi i jaktlydnad, stadga, markeringar på land och på vatten.
Dag två körde vi först linjetag som vi förlängde tills vi hittade hundens gräns. (Hittade aldrig Vildes). Vi arbetade också på ett fält med markeringar där kastaren flyttade sig innan vi skickade. Svårt! Kombinerade sedan med linjetag. Efter det vatten med markeringar och linjetag.
Dag tre jobbade vi med linjetag i ett kors. Först la man ut två st rakt fram. Hunden hämtade en. Sen gjorde vi helt om, la ut två till o hunden hämtade en. Sen snurrade vi "en kvart" la ut två till o hunden tog in en. Slutligen snurrade vi helt runt, la ut två o tog in en. Nu låg det alltså fyra ute i var sitt "hörn" varav en legat ute ganska länge. Sen plockade hunden in resten och den som vi la ut först fick vi ta in sist. En bra övning som går att förlänga o försvåra i all oändlighet. Efter det fortsatte vi på vattnet med linjetag o lite markeringar.
Dag fyra jobbade vi med sök o närsök. Vi fick också tips på bra dirigeringsövningar. Tänk er en fyrkant. Sätt hunden i mitten. Lägg dummies i tre av hörnen o ställ dig i det fjärde. Hunden ska titta på dig. Träna t.ex. höger. Gör högersignalen och låt hunden ta in den högra. Medan hunden är på väg ut går du in i fyrkanten o ställer dig där hunden stog. Ta emot. Lägg ut dummien du fått i det hörnet du stått o ställ dig i det hörnet där hunden precis hämtat. Hunden ska sitta i mitten med näsan mot dig. Skicka höger igen. Upprepa så länge du vill. På så sätt får hunden nya ställen att gå till vid varje skick men det är ända "samma" område och bara höger vi tränar. Variera träningarna med vänster och ut, men inte vid samma tillfälle.
Dag fem hade vi vår traditionella skojtävling. 5 rutor; ett gosedjurssök där det gäller att gissa rätt på hur många poäng hunden tar in, ett vatten (välj mellan enkel, dubbelmarkering eller ett långt linjetag), landmarkering (enkel, dubbel eller trippel), linjetag (tre olika längder) samt ett godisslalom.
Hur gick det för Vilde? Veckans övningar var lätta tyckte han. Linjetagen funkar såååå bra! Han litar så på mig vilket är härligt att se. Vatten, sök, markeringar mm är inga problem så nu får vi öka svårigheten. Vår utmaning är i stället passiviteten. Har ni hört det förr?? Men det gick jättebra när han fick arbeta bakåt. Då struntade han i skott, plask o visslingar. Det gick även bra med en tennisboll i munnen eller när jag hade honom lös o lämnade honom. Så sakta men säkert tar vi oss dit! På avslutningstävlingen gick det så här: Jag gissade nästan rätt på söket (sa 90p o han tog 85) Tog den lätta vattenmarkeringen. Dubbel på land som han missade (den var jättesvår - han var långt ifrån ensam...) och det svåraste linjetaget som han spikade efter ett omskick. Godisslalomet gick perfekt men vi var för långsamma för att få poäng. Tack vare missen på dubbeln hamnade vi ganska långt ner på listan, men vad gör det?!?! Skojjigt hade vi och en jättetrevlig avslutningsfest. Var så trött när jag åkte hem på lördagen att jag var tvungen att stanna i Kungsbacka för att ta en lur. Somnade efter middagen o sov till 9 i morse. Nytt rekord! Nu ska jag äta frukost. Sen blir det agility o lydnad i dag.

Inga kommentarer: