söndag 14 mars 2010

Vår?!

Efter att äntligen kommit hem efter en vecka i Riga o sen årsmöte i Tollarklubben var det dags för en dag utomhus. Vad jag har längtat!
Inledde med Jaanas o min fortsättningskurs. Temat för dagen var markeringar. Vi började med uppvärmning där hundarna bland annat skulle sitta med en dummie i munnen o sen kallas in. Jättesvårt tyckte många. Därefter gjorde vi "den danska karusellen". Tänk dig en rektangel. På ena kortändan lägger alla var sin dummie. Ett ekipage ställer sig på andra kortändan (med nosen mot dummiesarna). Resterande ekipage ställer sig på långsidorna (helst mitt emot varandra om möjligt om det är jämna par). Om det t.ex. 7 ekipage kan det se ut så här (x = dummie)
...........1.............2............3
x
x
x
x........................................4
x
x
x
...........7.............6............5

Nr 6 kastar en dummie bakåt. Detsamma gör nr 2. Nr 4 skickar på ett linjetag (genom gruppen). Sen hämtar hund nr 2 dummien som nr 6 har kastat. Därefter hämtar hund 6 nr 2's kastade dummie. Slutligen roterar alla en plats åt vänster. Övningen är slut när alla gjort ett linjetag o 2 markeringar. En nyttig övning då hundarna även får träna på att jobba mellan varandra. Självklart skötte sig alla riktigt bra!
Därefter markeringar på linje. Det var svårt! Antingen var problemet att hitta den som låg längst ut, alternativt var det att komma in med den först hämtade o låta bli att försöka ta in båda. Det här behöver vi träna på! Efter fikat gjorde vi en walk up och avslutade med apportkastare o låååånga markeringar upp på en höjd med dolt nedslag. Hundarna fick jobba riktigt ordentligt. Misstänker att dom var ganska trötta när det var dags för hemfärd.
Då hämtade Jaana o jag Minja o Vilde som tålmodigt väntat i bilen. Började med att sätta oss o fika o planera träningen. Vi bestämde oss för enbart linjetag. La ut tre målområden med två dummies på varje ställe. Men hundarna gick så mycket upp i varv att vi gick o satte oss o fikade igen. När det blev lugnt gick vi o tränade inkallning o överaskade hundarna med att göra lite konster. Konstigt sa dom men det var väldigt kul!! Därefter fick dom arbeta samtidigt men åt olika håll. De som låg på barmark klarade Vilde utmärkt. Den första skickade jag om på efter att ha kortat avståndet lite, men annars helt ok. Men den som låg i djupsnö fick han problem. Varje gång han trampade igenom skaren kom han mer och mer ur linje. Fick korta rejält för att det skulle bli som jag ville ha det. Avslutade med ännu mer stillasittande. På väg tillbaka till bilarna la vi ut 4 dummies vid huset o gick sen nästan hela upp till bilarna (50-75m) Minja fick hämta den första. Därefter tog Vilde nr 2. Nr 3 ville han inte alls gå ut mot. Varför sa Vilde?! Jag har ju redan varit där. Men efter att ha gått två meter framåt spikade han även den. Minja tog den sista. Avslutade med att hämta tjejerna o fick en skön men ganska kort promenad. Dom skulle nämligen på skidtur med hussarna så jag ville att det skulle vara lite ork kvar i tjejerna. Nu sitter jag och väntar på att dom ska komma hem. Därefter blir det till att slappa resten av eftermiddagen/kvällen!!
Våren? Jo den börjar att dyka upp i söderläge. Ska börja att spana efter snödroppar!!

Inga kommentarer: